Medisch dossier
Inzage in uw dossier
Iedere cliënt heeft het recht zijn medisch dossier in te zien. Dit geldt voor de eigen gegevens, niet voor eventuele informatie over derden of voor informatie die de privacy van anderen schendt.
Wilt u uw dossier inzien, dan kunt u een afspraak maken op het spreekuur. De huisartsen kunnen dan direct toelichting geven en vragen beantwoorden.
Na overlijden
Een cliënt mag alleen zijn eigen dossier bekijken, nabestaanden hebben geen recht om het dossier van een overledene in te zien. Toch kunnen nabestaanden met vragen blijven zitten en graag een en ander willen uitzoeken. Dan kunt u contact opnemen met de huisarts om de vragen te bespreken. Vaak levert een toelichting op de overwegingen meer op dan inzage in het dossier.
Kopie medisch dossier
Als u een kopie van uw medisch dossier wilt, maakt u bij de assistente een consultafspraak en meldt dat u een kopie van uw dossier wilt hebben, dan maakt zij een wat langere afspraak. Tijdens uw bezoek aan de dokter moet u zich kunnen legitimeren met een geldig identiteitsbewijs: een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs.
Meer informatie:
1. Informatie van de Patiëntenfederatie NPCF
2. KNMG Inzage medisch dossier
Elektronisch medische gegevens delen
De huisartsenpraktijk en de apotheek houden ieder een eigen dossier bij. Hierin staat informatie die belangrijk is voor de behandeling. De huisarts legt vast wat de klachten zijn en welke behandelingen u krijgt. De apotheek registreert welke medicijnen u krijgt en voor welke medicijnen u allergisch bent. Deze gegevens kunnen worden uitgewisseld met het LSP (Landelijk Schakelpunt).
Voor een heldere uitleg over het LSP staat een video op www.volgjezorg.nl.
Wilt u dat zorgverleners uw medische gegevens elektronisch kunnen delen? Dan kunt u hiervoor mondeling toestemming geven als de huisarts of apotheker daarom vraagt. Daarnaast kunt u het toestemmingsformulier downloaden, printen, invullen en inleveren bij de zorgverlener.
Ook kunt u toestemming online regelen op www.ikgeeftoestemming.nl. Het kan zijn dat meerdere zorgaanbieders gegevens hebben die ze willen delen. Geef dan bij elke zorgaanbieder toestemming. U kunt de toestemming gemakkelijk weer intrekken.